Co se píše v médiích: ZDRAŽENÍ POTRAVIN, NOVÉ TRENDY

18.02.2014 09:42

 

Od začátku roku se v médiích píše o zdražování potravin. Jak Češi zareagovali? Je skutečně zdražování tak markantní? Jaké jsou v této oblasti obecné trendy? Pojďme si to blíže rozebrat.

 

ZDRAŽOVÁNÍ potravin se dočtete např. v těchto článcích:

  • Ceny potravin rostou. Může za to zdražení surovin, vliv ČNB je minimální - ihned.cz
  • Od ledna výrazně zdražily některé potraviny, brambory až o 40 procent - lidovky.cz (téměř identický článek jako na ihned.cz)
  • Měl to být rok bez zdražování, ale ceny některých potravin vylétly o 10 procent - www.novinky.cz

Zajímavé je, že článek na novinky.cz přisuzuje hlavní důvod zdražení intervenci ČNB, zatímco článek na ihned.cz (převzato z ĆTK) říká (už v názvu), že vliv centrální banky je minimální. Osobně znám případy, kdy intervence ČNB, která zvedla kurz eura, opravdu zkomplikovala místním podnikatelům situaci a prodražila jim fungování. Na druhou stranu existují české firmy, které nejsou na kurzu eura vůbec závislé ... 

 

Média dále rozebírají DŮSLEDKY ZDRAŽOVÁNÍ, a to, že díky zdražování Češi více vaří doma, kupují levnější a tím také méně kvalitní potraviny. Jednou z cest je také nakupovat za hranicemi.

  • Drahé potraviny zahánějí Čechy k plotnám - www.novinky.cz
  • Češi díky zdražení vyhazují méně jídla a nakupují levněji - www.tyden.cz (čtk)
  • Za hranicemi je jídlo levnější. Čechům se vyplatí zajet do Německa - lidovky.cz
  • Češi jezdí kvůli úsporám nakupovat potraviny do zahraničí - www.novinky.cz

 

Pojďme se ještě chvíli zastavit u KVALITY POTRAVIN

V této reportáži ČT24 se například dozvíte, že je v u nás běžné potraviny šidit nebo prodávat potraviny, které se setkaly s plísní. Navazuje na to článek o účasti ředitele Státní zěmědělské a potravínářské inspekce v Otázkách Václava Moravce

V článku na lidovky.cz je ale odmítnut názor, že ČR je popelnicí Evropy:

  • Potraviny v Česku nejsou nebezpečné, ale často 'jen' nekvalitní - lidovky.cz

 

Zajímavý je článek magazínu Týden o tom, JAK VNÍMÁME INFLACI - jiná jsou oficiální čísla a jiné je subjektivní vnímání (většinou máme pocit vyšší inflace):

  • Přeceněné zdražování. Rostou ceny méně, než si Češi myslí? - www.tyden.cz

 

Teď se pojďme podívat na AKTUÁLNÍ TRENDY v oblasti potravin a nakupování. 

V reportáži ČT24 se dozvíte nejen to, že fastfoody jsou na ústupu, ale také např. že už méně jíme instantní výrobky nebo že dáváme více přednost vodě z kohoutku před balenou vodou:

Jiná reportáž ukazuje trend rozmachu večerek - obchodníci tak chtějí být blíže zákazníkům a jejich potřebám moci si něco koupit i později večer.  

Na další trend ukazují články o portále DámeJídlo.cz. Čím dál tím více si necháme jídlo vozit až domů / do kanceláře. V budoucnu se prý rozrostou i dovážky potravin:

  • V Česku roste další miliardový byznys. Rozmáhá se trh s rozvozem jídla - byznys.ihned.cz
  • Po jídle z restaurací začneme rozvážet i potraviny, říká webový podnikatel Čupr - byznys.ihned.cz

 

A jak úspěšné jsou staré české značky? Podle této reportáže se k některým z nich rádi vracíme:

 

A dobrá zpráva nakonec je, že podle článku Ihned.cz na základě zprávy ČTK vzrostl v roce 2013 meziročně export potravin o 10 mld.:

  • Trend se obrací: Čeští potravináři a zemědělci jsou úspěšní v zahraničí, export roste - ihned.cz

 

 

AUTOR: Ing. Kateřina Lichtenberková

 

 

Zpět

Kontakt

yourchance, o.p.s.
Argentinská 38
170 00 Praha 7

+420 603 284 505

 

Další projekty yourchance, o.p.s.:

Zajímavé knížky z oblasti finanční gramotnosti a osobního rozvoje najdete v E-SHOPU YOURCHANCE.

Partneři projektu:

 

yourchance o.p.s. © 2016 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode