Jak doma rozvíjet finanční gramotnost dětí a učit je zdravým finančním návykům

článek Pavlíny Bílcové

Ptáte se: "Co je to finanční gramotnost?" Všichni víme, že naučit dítě v 1. třídě číst, psát, počítat, je základní gramotnost, kterou je člověk vybaven pro celý život. A proč je finanční gramotnost nezbytná pro život stejně jako čtení a psaní?

Právě chybějící základy finanční gramotnosti způsobují, že lidé nevědí, jak hospodařit s penězi, jak je získat a udržet, a proto se lidé příliš zadlužují. Projdete-li se po ulici, podíváte-li se na televizi, poslechnete-li si rádio, přečtete-li si noviny ... všude se na vás "smějí" lákavé reklamy na půjčky, úvěry a hypotéky se slogany napovídajícími, že můžete mít všechno hned a nemusíte léta šetřit. Půjčka je samozřejmě dle klamavé reklamy výhodná, bez poplatků a nepotřebujete ručitele. Vzhledem k nízké finanční gramotnosti českého národa se počet dlužníku plynule zvyšuje. V dnešní době je nejdůležitější naučit dítě už odmala, že nic není zadarmo, tedy ani voda z kohoutku. To jsou všechno nástrahy každodenního života, a proto mi dovolte podělit se svými zkušenostmi, jak učit děti finanční gramotnosti.

© 2019 Finanční gramotnost českých škol. Václavské náměstí 1, Praha 110 00. Email: financnigds@gmail.com
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky